PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Mieście z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 273 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12,94090 ton żywności
- 1330 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 36 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cztery warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne
„Bądź na plusie” - 1 spotkanie dla 26 uczestników
• Żywieniowe
„Problem wielkiej wagi – warsztaty odchudzające” - 1 spotkanie dla 20 uczestników
„Prawidłowe żywienie dzieci w wieku szkolnym” - 1 spotkanie dla 19 uczestników
• Niemarnowanie żywności
„Mądrze kupuję, nie marnuję” - 1 spotkanie dla 26 uczestników
Opracownie:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
styczeń 2020